15 юли 2018

Фактори, влияещи върху ефективността на избелването на зъбите

при домашно избелване на зъби, разчитайте на продукти с утвърдено име и стандарт за качество и безопасност, като тези на Crest
Избелването на зъбите е безболезнена процедура, която може да се извърши както в домашни условия, така и в зъболекарския кабинет. Най-добре е да предприемете действия за избелване на зъбите след професионален преглед и установяване причините за обезцветяването. Сред тях може да бъде кариес, резорбция, абсцес на зъбите или друга патология, изискваща лечение, вместо избелване.


Причини за изсветляване на зъбния емайл са генетични заболявания на зъбите, прилагане на редица фармацевтични препарати, както и оцветяване зъбната тъкан при пушачи, хора пиещи силно кафе или чай. Струва си да се отбележи, че всеки човек има своя собствена граница на белота, след което нито ленти за избелване на зъби, нито избелваща вода за уста, нито промяна в техниката на избелване ще има някакъв ефект.

Какво влияе върху ефективността на избелването? В действителност има много такива фактори: причината, поради която цвета на зъба или зъбите се е променил, концентрацията на разтвора на водороден пероксид, рН. Друг важен фактор е бързината на химическата реакция, която директно зависи от цялостната хигиена на устната кухина. При домашно избелване на зъби обикновено се използват специални избелващи лепенки, избелващи ленти Crest, избелващи пасти Crest или домашни продукти за избелване на зъбите, като сода за хляб или ябълков оцет.

Понякога, за да се увеличи ефективността на специалния избелващ гел за зъби, производителите добавят фосфорна или лимонена киселина. Това обаче може да доведе до необратими промени в емайла, дентина, деминерализация на шията на зъба или кариозни лезии. Ето защо при домашно избелване на зъби, разчитайте на продукти с утвърдено име и стандарт за качество и безопасност, като тези на Crest.

Относно ефективността на лазерното избелване, в допълнение към общите фактори, изброени по-горе, специфичните фактори влияят и на:

• концентрация на водороден прекис. Максималната допустима концентрация на пероксид в избелващия разтвор не трябва да надвишава 30-35%, в противен случай зъбният емайл ще се повреди. Вярно е, че сега модерните зъболекари активно използват избелващ гел за зъби, а не водни разтвори на водороден прекис. Те се получават чрез смесване на прах и вода. Концентрацията на водороден прекис в гелове обикновено достига 25%;

• Време на експониране. Най-оптималното е 30 минути. Ако се изразходва повече време, процедурата може да доведе до обратния резултат;

• Запечатване на зъби. Най-големият ефект от избелването се постига, при условие че те са напълно покрити с гел за избелване на зъби, чието ниво на рН трябва да бъде в рамките на 9,8-10. В този случай емайлът и дентинът не се повредят, не се извършва деминерализация на повърхностите на зъбите;
• използване на енергия, доставена отвън. За да се увеличи освобождаването на активните избелващи радикали на амбулаторна база, се използва диоден лазер, който има висок фотохимичен ефект. В същото време температурата на избелващия гел се повишава средно с 4 ° С, което не се усеща от пациента. Този фактор зависи не само от ефективността на процедурата, но и от нейната безопасност.

Всяко домашно избелване на зъби или такова, постигнато в стоматологичния кабинет, дава трайни естетически резултати!